Reklama
 
Blog | Lucia Žárska

Trhy a jejich vyhlídky do budoucna

Při investování je důležité sledovat nejen vývoj konkrétních nástrojů, ale také všechny vnější faktory, které mají vliv na vývoj cen. Co nás čeká v příštím období a jsme vůbec na budoucnost správně připraveni?

Rostoucí úrokové sazby a mírnější recese v USA

Mezi investory je jedním z nejdůležitějších témat, jakým směrem se bude vyvíjet americká ekonomika. Téma rostoucích úrokových sazeb a vysoké inflace v posledním roce rezonovalo nejen v USA. Na svém posledním zasedání Fed zvýšil úrokové sazby o 75 bazických bodů na cílovou sazbu 3,75 až 4 %. Zvyšování sazeb bude pokračovat a pravděpodobně bude vyšší, než se původně předpokládalo. Rekordní inflace povede k růstu úrokových sazeb možná až na 5,5 %, což je více, než investoři očekávali.

Prognózy jsou neúprosné a předpovídají zpomalení růstu hrubého domácího produktu, ale na druhou stranu by na tom USA mohly být lépe než Evropa a jejich ekonomika by se mohla v roce 2023 vyhnout recesi. K tomu jim pomůže silný domácí trh práce a potenciál spolupráce s asijským regionem. Je tedy možné, že se USA podaří během roku 2023 snížit inflaci alespoň o jedno procento.

Propad na trhu s nemovitostmi

Naděje, že úvěry budou v budoucnu dostupné všem v EU, rychle klesá a je nejnižší od roku 2012. Roste také skepse, že kapitál přicházející do Evropy ze všech částí světa bude dostatečný. Ve Spojeném království již můžeme pozorovat negativní trend. Z Anglie přicházejí zprávy, které potvrzují, že tamní trh s nemovitostmi by mohl být na pokraji výrazného poklesu. V příštím roce by mohlo dojít k poklesu cen nemovitostí až o 30 %, přičemž někteří pozorovatelé trhu varují před poklesem cen až o 30 %. Počet kupujících nových domů ve Spojeném království v říjnu klesl na nejnižší úroveň od finanční krize v roce 2008.

Přestože podmínky nejsou ve všech evropských zemích stejné, je pravděpodobné, že Británie bude odrazovým můstkem pro trend poklesu hodnoty nemovitostí v celé EU. Je možné, že prudký růst úrokových sazeb a pokles cen ukončí třináctiletý boom na britském trhu s bydlením, což následně způsobí pokles cen nemovitostí nejen ve Spojeném království, ale v celém evropském regionu. Celosvětově se v EU v průběhu roku zhorší celkové vyhlídky v oblasti investic a rozvoje.

Zelenější planeta

Dalším tématem, které bude v roce 2023 v popředí, je boj proti změně klimatu a v návaznosti na něj vyšší investice do zelené energie. Prvotním impulsem je prezident Biden a čínský prezident Si Ťin-pching. Oba lídři se dohodli, že budou i nadále spolupracovat v boji proti změně klimatu. Tento krok je velmi důležitý, protože tyto dvě země jsou velkými znečišťovateli životního prostředí.

Právě Spojené státy a Čína jsou dvě mocnosti, které by měly více investovat do zelené energie. Společnosti, které kladou důraz na tento prvek, tak mohou mít v roce 2023 a později výhodu. Investoři by se v nadcházejícím roce mohli přiklonit k investicím do ochrany přírody. Spojené státy jsou posledním státem, který představil svůj plán energetické transformace, jehož cílem je postupné odstranění uhlí ve prospěch čistých zdrojů energie. Také Čína se vydá cestou zvyšování investic do zelené energie. Trend k zelené energii a investice do tohoto odvětví se v nadcházejících letech zvýší, a to nejen v těchto dvou zemích.

Reklama