Reklama
 
Blog | Lucia Žárska

Tesla plánuje další expanzi

Akcie oblíbené automobilky již nějakou dobu pociťují zvýšený tlak. Špatné podmínky na trhu a stárnoucí produktová řada komplikují situaci společnosti. Za poslední tři měsíce klesla hodnota akcií společnosti Tesla v průměru o 35 %. * Tento neúspěch je pravděpodobně důvodem, proč vedení společnosti přijalo opatření, která by mohla společnosti Tesla pomoci k lepšímu výkonu na trhu.

Rozšíření výroby

Právě zpráva o zvýšení produkce by mohla být hnací silou růstu akcií tohoto giganta. Společnost Tesla v úterý na Twitteru oznámila, že plánuje rozšířit své závody na výrobu baterií a nákladních automobilů v Nevadě za 3,6 miliardy dolarů. Podle společnosti Tesla budou nové závody zahrnovat továrnu na výrobu bateriových článků s kapacitou 100 GWh, která bude schopna vyrábět bateriové články pro 2 miliony užitkových vozidel ročně. Společnost také postaví továrnu, kde bude nakonec vyrábět své těžké elektrické vozidlo třídy 8, Tesla Semi. Podle veřejných prohlášení plánuje společnost v blízké budoucnosti zaměstnat dalších 3 000 lidí ve dvou nových závodech.

Klíčovému zákazníkovi, společnosti PepsiCo, předal v prosinci na slavnostním ceremoniálu v Nevadě generální ředitel společnosti Tesla Elon Musk vozidla Tesla Semi. Původně měla Tesla zahájit výrobu vozu Semi v roce 2019, ale výroba byla odložena až na rok 2022. Nevadská továrna Gigafactory vyrábí několik vozů Semi, ale ne ve velkém množství.

V reakci na oznámení společnosti Tesla zveřejňují fanoušci a kritici fotografie nákladních vozů Tesla Semi s nápisem Pepsi Frito Lay na silnicích, včetně některých porouchaných. Od konce čtvrtého čtvrtletí Tesla nezveřejnila cenu jednotlivých vozů ani to, kolik jich vyrobila nebo prodala. Očekává se, že společnost poskytne více podrobností o svém programu Semi při oznámení výsledků za čtvrté čtvrtletí.

Muskovo svědectví

Nové obavy vznikají opět kvůli Elonu Muskovi. Nedávno stanul před soudem kvůli tvrzení, které oznámil v roce 2018 na Twitteru. Musk v roce 2018 oznámil, že převezme výrobce elektromobilů do soukromých rukou, což znamenalo, že očekává silnou finanční podporu. Potíž však spočívala v tom, že s potenciálními investory neuzavřel žádné skutečné závazky. Problémem tedy stále zůstává pro společnost jako celek chování jejího šéfa a jeho výroky, které do značné míry ovlivňují růst či pokles akcií.

Celkový pokles akcií během roku 2022 činí více než 50 %, ale společnost má v roce 2023 naději na růst. *  Lepší období by mohlo přijít právě s náběhem výroby vozů Cybertruck a Tesla Semi. V roce 2023 by mohl zisk na akcii vzrůst o úctyhodných 40 % na 5,66 USD a tržby společnosti Tesla by mohly vzrůst o více než 40 % na zhruba 118,2 miliardy USD.

 

Reklama