Reklama
 
Blog | Lucia Žárska

Společnosti budou zasaženy negativními výsledky. Na vině je Rusko.

Vedlejším efektem vojenského konfliktu na území Ukrajiny je odchod a prodej desítek firem z Ruska v důsledku sankcí, které uvalila sama EU. „Vojenská operace“ nejenže ničí ekonomicky významného hráče – Rusko a jeho ekonomiku – ale způsobuje také rychlý růst cen mnoha komodit a zboží . V neposlední řadě pak zhoršuje ekonomické výsledky nejúspěšnějších společností na světě.

 Energetický segment

Ropní giganti reagují na ruskou agresi adekvátně. Ukončují své působení v Rusku, dokonce se i snaží podporovat občany z Ukrajiny. British Petroleum stahuje svůj téměř 20% podíl v ruské společnosti Rosněfť, Shell nebo Exxon Mobil pak přerušují své vazby s východní zemí. Společnost Exxon Mobil, známá svými dlouhodobě blízkými vztahy s Ruskem, dokonce odsoudila jeho agresi a vyjádřila podporu obyvatelům obléhané Ukrajiny.

V důsledku toho se mnoho firem po odchodu z Ruska dostává do fáze, kdy se musí vyrovnávat s negativním dopadem na svou činnost a ztrátou zisku. To může být pro některé nadmíru obtížné. Rozvod mezi ruskou stranou a Západem bude v zásadě bolestivý pro obě strany. Anglický gigant BP vykázal za toto čtvrtletí celkovou ztrátu 20,4 miliardy dolarů. V této částce je zahrnuta částka 1,5 miliardy dolarů spojená s odchodem z Ruska, tj. se ztrátou podílu v Rosněfti. Finanční důsledky takových rychlých rozhodnutí zůstávají na bedrech společnosti a proces odchodu z Ruska není pro obě firmy rozhodně jednoduchý. Na výsledky a růst akcií mají samozřejmě vliv i další faktory, ale kvůli tomu a případným komplikacím bychom mohli v příštím období očekávat pokles. Ceny ropy však stále rostou, a proto akcie londýnské BP v uplynulém týdnu vzrostly. Cena akcií společnosti od počátku roku vzrostla o více než 18 %.

Technologický segment

Ani pro velké technologické společnosti není současná situace zrovna nejjednodušší. Gigant Meta /Facebook/ zablokoval přístup k ruským zpravodajským kanálům Sputnik a RT, Ruskem podporované televizní síti, která v Evropské unii šíří Putinovu propagandu. Akcie společnosti v tomto roce výrazně poklesly, téměř o 50 %, což však bylo přičítáno jiným faktorům, jako například vysokým nákladům spojeným s Metaverse jako celkem. Na druhou stranu mateřská společnost Facebooku Meta vykázala 27. dubna zisk, který překonal očekávání a pomohl k růstu akcií o 18 %.

Z Ruska odchází mnoho společností, jako je Apple či Goldman Sachs. Jiné firmy zavírají své pobočky, jako například Spotify tu v Moskvě. Někteří se snaží dohody vypovědět, ale ne všichni mohou nepopulární zemi tak snadno opustit. Pro mnohé z nich je Rusko důležitým trhem a jeho opuštění může mít významný dopad na jejich zisky. Společnost Google rovněž vykázala nižší zisky a tržby za první čtvrtletí, než se předpokládalo. Důvodem bylo i rozsáhlé pozastavení počátečních operací v Rusku. Pokles akcií však můžeme vnímat také jako příležitost k levnému nákupu.

 

 

 

 

 

Reklama