Reklama
 
Blog | Lucia Žárska

Přiláká rozdělení akcií společnosti Nintendo další investory?

Větší dostupnost, to byl hlavní cíl a motivace pro rozdělení akcií společnosti Nintendo. Oblíbený gigant v herní oblasti provedl své poslední dlouho očekávané rozdělení akcií v poměru 10:1, čímž se stal přijatelnějším pro drobné investory. Co stálo za tímto rozhodnutím a jak ovlivnilo akciový trh?

K rozdělení akcií přistupují zpravidla velké společnosti, které mohou těžit ze zvýšeného zájmu o nákup akcií. V minulosti jsme se s tím setkali například u známé společnosti Apple. Ačkoli rozdělení nezajistí zvýšení hodnoty akcií nebo společnosti, často se stává, že akcie reagují pozitivně.

V případě společnosti Nintendo bude každá kmenová akcie rozdělena na 10 akcií, což povede ke snížení ceny za akcii. Právě v Japonsku v posledních letech roste trend investorů mladšího věku a herní gigant konečně zareagoval správným krokem. Tento přístup by mohl mít pro společnost Nintendo značné výhody a přinést 133 let staré japonské herní jedničce novou sílu.

Víkendové rozdělení akcií

Právě před zlomovým víkendem přistoupí společnost Nintendo, světový lídr v oblasti vývoje a vydávání her, k rozdělení akcií v poměru 10:1, a to nejpozději 1. října 2022. Stejně jako ostatní technologické akcie se i akcie společnosti Nintendo od začátku roku nacházejí v defenzivě a zaznamenaly přibližně 9% pokles.

Nintendo v číslech

Co se týče výsledků, společnost vykazuje vynikající zisky již 11 čtvrtletí po sobě. Příjmy rovněž nezaostávají a v posledních deseti čtvrtletích osmkrát překonaly prognózy. V příštím čtvrtletí se očekává, že společnost vykáže meziroční růst zisku o více než 5 %. Specialista na videohry oznámil 3. srpna výsledky za první čtvrtletí, podle kterých čisté tržby meziročně klesly o 4,7 % na 307,4 miliardy jüanů. Provozní zisk klesl o 15,1 % na 101,6 miliardy jüanů, zatímco běžný zisk vzrostl o 29,6 % na 166,7 miliardy jüanů.

Japonský gigant se také potýká s potížemi

Stejně jako u jiných technologických společností, které jsou závislé na dostupnosti čipů, se i u společnosti Nintendo vyskytly komplikace při výrobě hardwaru. Její výroba je ovlivněna faktory, jako je celosvětový nedostatek čipů, který způsobuje pokles dodávek hardwaru i celkového prodeje. Výsledky mohou být v budoucnu ovlivněny také poklesem dodávek her a zhoršující se inflací, kvůli které hráči omezují své výdaje. Na druhou stranu, Nintendo může těžit ze široké nabídky nových titulů v příštím roce a slušných dividend pro investory.

Reklama