Reklama
 
Blog | Lucia Žárska

Microsoft bude propouštět zaměstnance

Technologický gigant oznámil, že plánuje zrušit tisíce pracovních míst v rámci posledního snižování stavu zaměstnanců. K podobným krokům nyní přistoupila řada společností, což může být způsobeno především obavami z blížící se recese, kdy se všichni snaží optimalizovat své náklady a udržet si pozitivní finanční výsledky. Jak se to projeví na akciích a reakcích investorů?

Snižování počtu zaměstnanců bude výraznější

Microsoft údajně plánuje propustit až 5 % svých zaměstnanců, což představuje zhruba 11 000 pracovníků v pobočkách po celém světě. V porovnání s loňským snižováním stavu zaměstnanců, které se týkalo méně než 1 % zaměstnanců softwarového gigantu, je tento přístup mnohem razantnější. Společnost se pravděpodobně obává, že v letech 2023 a 2024 přijde dlouhodobý pokles poptávky a zisky rychle klesnou.

Hodnota akcií

Technologický sektor zažil v uplynulém roce celkový pokles, konkrétně akcie Microsoftu se za poslední rok propadly o 23 % a v současné době se pohybují kolem 240 dolarů za akcii.* Gigant Microsoft by mohl časem snížit počet svých zaměstnanců až o třetinu. Očekávání jsou v současné době spíše negativní a očekává se, že Microsoft ve svém druhém fiskálním čtvrtletí, kdy 24. ledna oznámí své výsledky, zaznamená nejpomalejší růst tržeb od fiskálního roku 2017, a to pouhá 2 %.

Propouštění přiznávají i jiné společnosti

Ke kontroverznímu propouštění se uchýlily i nejvýznamnější technologické firmy. Mluvíme například o gigantech, jako je Meta nebo Amazon. Kromě snižování počtu zaměstnanců v technologickém sektoru zavírají své kanceláře v USA také některé společnosti, například Microsoft a Meta. Vše nasvědčuje tomu, že podniky čelí stále větším obtížím a zpomalení růstu technologického sektoru se prohlubuje. Popularita nákupu akcií zejména z tohoto odvětví se tak začala přesouvat do jiných oblastí. Ani v roce 2023 nic nenasvědčuje tomu, že by se situace měla zlepšit, a proto je třeba si svá investiční rozhodnutí dobře rozmyslet.

Reklama