Reklama
 
Blog | Lucia Žárska

KDE INVESTOVAT DO BYTU? PRAHA ATRAKTIVNÍ NENÍ

Nejdéle se bude vracet investice do bytu, který byl zakoupen k pronájmu, v chorvatském Dubrovníku, a to přes 42 let. Naopak, nejrychleji se kupujícímu vrátí kupní cena pronajímáním bytu v řeckých Aténách nebo španělské Valencii, a to za 17 let. Mezi nejméně výhodné investice také patří byt v Praze s návratností 35 a půl roku. Bratislava si s 26 lety v evropském srovnání stojí zhruba v průměru. Ve svém srovnávači návratnosti investic do bytů evropský broker ProfitLevel porovnal tržní ceny a nájmy v 17 atraktivních evropských metropolích a prázdninových letoviscích.

Vysoký růst cen rezidenčních nemovitostí ovlivnila v době pandemie i změna struktury nabídky a poptávky. Jedním z klíčových faktorů byla poptávka po bytech jako investici. Ne ve všech atraktivních evropských městech a přímořských lokalitách byl tento vývoj obdobný.

Obecně se delší návratnost vyskytuje u bytů ve střední Evropě, zatímco v jihoevropských státech, včetně ostrovů, jakými jsou Kréta nebo Kanárské ostrovy, se investovaná cena pronajímáním vrátí relativně brzy.

Reklama