Reklama
 
Blog | Lucia Žárska

Farmaceutická společnost Abbott Laboratories nabírá nový dech

Farmaceutický a chemický průmysl zaznamenal v období koronaviru významný růst. Velké zisky z prodeje vakcín zajistily výrobcům obrovské zisky. Dnes se svět víceméně vrací do normálu a tato část příjmů začíná stagnovat. Americký farmaceutický gigant Abbott Laboratories zažívá v posledních měsících „divoké období“, protože musel stáhnout z prodeje svou kojeneckou výživu. Po skandálu se však situace obrací a tato konkrétní společnost by se mohla v nadcházejících týdnech vrátit na svou předchozí úroveň.

Výsledky za 1. čtvrtletí  

Společnost Abbott Laboratories zveřejnila v dubnu výsledky za první čtvrtletí, kdy jsme zaznamenali nárůst zisku o více než třetinu a růst tržeb o téměř 30 %. Americký konglomerát dosáhl čistého zisku 843 milionů USD, zatímco v prvním čtvrtletí loňského roku to bylo pouze 615 milionů USD. Tržby vzrostly na 6,34 miliardy USD, což je o 29,7 % více než v prvním čtvrtletí loňského roku.

Nedostatek kojenecké výživy v USA

Na začátku roku se v USA vyskytl problém. V únoru musela společnost Abbott Nutrition stáhnout z trhu tři značky práškové výživy: Similac, Similac Alimentum a Elecare. To v následujících měsících způsobilo celostátní nedostatek kojenecké výživy, který trvá od května 2022. Důvodem stažení výrobků z pultů bylo vyšetřování stížnosti na infekci Cronobacter sakazakii u čtyř dětí, které údajně konzumovaly umělou kojeneckou výživu vyrobenou pod touto značkou. Cronobacter sakazakii může být příčinou infekce sepse nebo meningitidy, takže údajné složení mohlo způsobit úmrtí dvou kojenců, oznámil americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv. Abbott i americký prezident Biden se snažili řešit nedostatek z jiných zdrojů, ale nestačilo to.

Pokles akcií

Během prvního čtvrtletí se cena akcií společnosti zvýšila na vyšší úroveň. Ve srovnání s konkurencí v oboru byla hodnota akcií vyšší a obavy z poklesu se nakonec potvrdily. Dne 5. května jsme byli svědky výrazného poklesu a cena akcií se pohybovala na úrovni 105 USD.* V porovnání s dubnovým maximem 123 USD se jedná o pokles o celých 14 %.* Pokles hodnoty akcií přichází v době, kdy společnost prochází problémem se stahováním kojenecké výživy z regálů a zároveň se musí vypořádat s klesající poptávkou po vakcínách.

Zažehnání krize

Špatná situace vznikla také proto, že společnost Abbott je největším výrobcem kojenecké výživy v USA. Stažení výrobků z trhu však bylo nevyhnutelné, protože 2 děti zemřely. Vyšetřování FDA začalo poté, co byly čtyři děti hospitalizovány s bakteriální infekcí, a to v době, kdy konzumovaly zmíněnou výživu. V těchto dnech se však situace začíná stabilizovat, což by mohlo vrátit akcie společnosti na předchozí úroveň. Společnost Abbott Nutrition obnovila výrobu kojenecké výživy ve státě Michigan, takže celonárodní krize by měla být v nadcházejících týdnech vyřešena. Farmaceutický sektor nabízí zajímavé příležitosti pro investory, a právě když akcie klesají, je tu příležitost nakoupit je levněji a využít příležitosti.

Reklama