Reklama
 
Blog | Lucia Žárska

Čínské protesty vyvolaly mezi investory nejistotu

Co se děje v Číně? O víkendu vypukly v Číně rozsáhlé protesty a někteří předpovídají, že se jedná o milník, který by mohl znamenat začátek autoritářské éry vlády prezidenta Si Ťin-pchinga. Protestující v Číně již nechtějí snášet autoritářské chování Komunistické strany Číny (KS Číny). Z tohoto důvodu vyšly v sobotu a v neděli do ulic davy lidí, aby vyjádřily svůj nesouhlas s přísnými opatřeními proti šíření Covid-19, která v Číně probíhají již tři roky, kdy dochází k restriktivním uzavírkám, hromadným testům a rozsáhlým omezením.

Čínští občané chtějí změnu

Zejména rok 2022 byl pro Čínu i investory v této zemi poměrně obtížný. Hlavními faktory, které ji ovlivnily, byly zejména slabost akciového trhu, oslabení jüanu a odliv kapitálu. Dnes vidíme, že lidé požadují změnu a protestují. Nepokoje v Šanghaji vyzývají prezidenta Si k odstoupení a Číňané se také staví proti věznění zahraničních novinářů. O negativním vlivu a cenzuře ze strany vlády svědčí skutečnost, že ačkoli byly protesty zdokumentovány v mezinárodním tisku, přímo v Číně se o nich psalo jen v omezené míře.

Co se dělo v Číně v posledních dvou letech

Rok 2021 byl naopak pro zemi příznivý. Zejména v Číně jsme byli svědky rozsáhlého hospodářského růstu, který byl zčásti způsoben rozsáhlými přímými zahraničními investicemi do této země. Podíl zahraničních investorů na čínských dluhopisových a akciových trzích činil v létě 2021 přibližně 3,5 %. Na konci roku však došlo ke zvratu, který byl způsoben neschopností Evergrande, největšího čínského developera, splatit své závazky. Následující nová varianta Omicronu zpřísňující covidové politiky vedla ke snížení ekonomické dynamiky.

Propad čínských trhů

Zhruba od nástupu politiky „zero-Covid“ se čínským akciovým trhům nedařilo a koncem října došlo k nečekanému propadu. Důvodem dalšího poklesu bylo oznámení třetího funkčního období prezidenta Si Ťin-pchinga.

Aktuální známky zlepšení čínského hospodářského prostředí

V poslední době se však situace na čínských trzích zlepšila. Pozitivní nárůst přinesla především naděje, že Fed zpomalí zvyšování klíčových úrokových sazeb a inflace se již zastaví.  Dalším impulsem byla předpověď, že se čínská ekonomika otevře a zruší politiku „zero-Covid“. Pokud tyto dva faktory spojíme, může Čína opět dosáhnout růstu své ekonomiky a přílivu nového kapitálu do země. [1]

Jak se protesty projevily na trzích

Nepokoje vedly k poklesu akcií po celém světě. Vyhlídky na zlepšení situace v zemi se zhoršily, přičemž index S&P 500 klesl o 1,5 % a technologický Nasdaq Composite ztratil 1,6 %. V Hongkongu ztratil index Hang Seng China Enterprises až 4,5 % a čínský index CSI 300 rovněž viditelně zamířil dolů, a to o 2,8 %. * Investoři mají oprávněné obavy, protože nedávné události v Číně nevěstí nic dobrého pro budoucnost. Obavy jsou z velké části zaměřeny na zintenzivnění prosazování přísné politiky „zero-Covid“ ze strany prezidenta Si Ťin-pchinga.

 

Reklama